TOT CE TREBUIE STIUT DESPRE BATERII
Tehnologia avanseaza zilnic, si pe langa nevoia de a avea un procesor mai puternic, o cantitate mai mare de RAM, un hard mai rapid, din ce in ce mai multa lume cauta un laptop cu o capacitate cat mai mare a bateriei. Si de ce nu: pana la urma, cine nu ar vrea sa isi ia laptopul la “spinare” toata ziua, si sa scape de grija de a gasi rapid, in ultimele 5% de baterie, o priza?
Toate bateriile, fiind ele interne, sau externe, de 3 celule, 4, 6, 8, 9,12 sunt de tip Lithium-Ion. Asa ca, neavand alte metode de a le clasifica, le vom imparti in doua grupe mari: baterii clasice( care se pot schimba rapid, doar prin decuplarea din spatele lor), si baterii interne( in principal, se regasesc in ultrabook-uri, sunt destul de greu de schimbat, unele chiar imposibil fara asistenta/ experienta prealabila).
Bateriile sunt, in principal, formate din 3 elemente mari: carcasa( practic exteriorul ei), celulele( acumulatorii), si placa de control( “creierul bateriei”, care practic face posibila recunoasterea de catre laptop). Despre cele interne, nu o sa putem vorbi atat de mult, din simplu fapt ca fiind interne, si fiind destul de “speciale” ca forma, au “schema proprie”, pe care o cunoaste doar producatorul. Deasemenea, fiind interne, forma lor este fixa. Ce ai primit prima data, exact la fel trebuie sa fie si cea inlocuitoare, altfel pur si simplu nu o sa intre totul la loc.
Asa ca ajungem la bateriile clasice. In primul si primul rand, intotdeauna cand cautati o baterie noua, trebuie sa va ganditi exact pentru ce o sa o folositi. Daca aveti nevoie de capacitate mare, lucrand ori departe de prize, ori fiind o persoana activa, mereu pe fuga, mereu in delegatie, o baterie extinsa este pentru dumneavoastra. Insa, trebuie sa aveti in vedere un lucru: bateriile extinse, avand mai multe celule, sunt automat si mai mari. Si prin mai mari, ma refer la faptul ca celulele suplimentare vor fi practic ” inafara” laptopului. Unele modele sunt mai mari sub laptop( ridicandu-l din spate), altele sunt mai mari in lungimea lui( latindu-va laptopul). Deasemenea( si asta este un caz izolat, personal, l-am intalnit doar in cazul laptopurilor din seria Dell Inspiron N50/N40/N70), unele baterii extinse au nevoie de un incarcator cu mai multa putere pentru a se incarca( din nou, caz izolat, insa nu strica sa faceti o mica cercetare online inainte de a cumpara o astfel de baterie extinsa).
Ca date tehnice, intotdeauna trebuie sa aveti in vedere cateva elemente:
Intotdeauna, producatorul da bateriilor o serie de coduri de compatibilitate( part number). Daca gasiti o baterie identica ca forma, cu un alt cod decat cel de pe bacteria veche, nu va panicati. Sunt sanse mari ca aceasta sa fie de o revizie mai noua, deci un nou set de coduri. Incercati sa vedeti daca codurile sunt compatibile intre ele( ori pur si simplu, la cautare pe google, ori pe site-ul producatorului, ori puteti intreba pe cineva din domeniu)
AMPERAJUL. Amperajul arata capacitatea bateriei. De obicei, bateriile isi pastreaza amperajul de la revizie la alta, insa de obicei mai apar mici diferente( din 4400 mah, devine 4200mah, din 5200 mah, devine 4400mah). Ce trebuie sa tineti minte este ca aceste amperaje sunt echivalente, si nu exista diferenta sesizabila intre ele.
VOLTAJUL.Legat de voltaj, exista o mica regula: voltajele de 10.8V si 11.1V sunt echivalente intre ele( si apar datorita diferentelor de productie), la fel si 14.4 cu 14.8. Exista insa si laptopuri care accepta baterii cu voltaje diferite( sunt insa foarte putine, si de obicei, pentru modele mai noi, gen Dell Inspiron 3521, Asus U36, etc).De exemplu, pentru modelul de baterie Acer AS07B51, exista 2 variatii de voltaj, deci trebuie sa aveti grija exact ce voltaj va este necesar.
Momentan nu există recenzii la acest produs.